Efter två underliga incidenter börjar jag undra om vi är på väg till att bli en bananrepublik eller börjar jag bli  paranoid? Jag ska beskriva incidenterna nedan och är tacksam för er bedömning:

Incident 1: UETD, är en registrerad förening i Sverige sedan ett år tillbaka som stödjer landets folkvalda president och regering, anordnar en konferens i Stockholm med några gästföreläsare från Turkiet. Organisatörerna kontaktar en skola i en Stockholms förort och bokar deras aula.

Kallelser skickas ut, affischer trycks allt går som det ska vara men just en dag före konferensen meddelar skolans rektor att föreningen får inte disponera lokalen av säkerhetsskäl. När arrangörerna kräver ett riktigt svar, kommer det fram till att ett skolråd, (S) hade stoppat tillställningen med hänvisning till gästföreläsarnas påstådda gärningar i Turkiet enligt Turkietexperten Baksi. En annan lokal hittas av organisatörerna och tillställningen räddas på sista minuten. Medier rapporterar händelserna utan entusiasm. Syftet med konferensen var att berätta föreläsarnas upplevelser på kuppförsöks natten till Turkar som bor i Stockholm.  

Incident 2: Samma förening organiserar en liknande tillställning i Malmö. För ändamålet hyrs en lokal på Quality Hotel View i Malmö som hör till Nordic Choice Hotels. Förberedelser görs i vanlig ordning. Denna gång är gästföreläsarna två Turkiska parlamentsledamöter. Ämnet är delvis den samma som i Stockholm med tillägg till information om de nya förslagen runt presidentens befogenheter. 

Tro mig eller inte, några dagar före konferensen ”Turkietexperten” Baksi, med hjälp av en annan som kallar sig Svensk-turkisk journalist, slår till igen. Denna gång skräms hotelldirektören med ett utpressningsbrev som börjar ” Hade Doktor Mengele fått föreläsa på ditt hotell i Hyllie i Malmö om han levde idag”?  Brevet innehåller massor tarvligheter som inte hör till språkbruket i Svenska medier och avslöjar författarnas kulturnivå men, är tillräcklig för att skrämma stackars hotelldirektören som annullerar kontraktet med UETD och sammankomsten saboteras. 

Formellt, begås inte något brott. Baksi kan skriva ett öppet brev till vem som helst och ett kontrakt kan annulleras när som helst men, ser ingen det dolda syftet bakom händelserna som är att stoppa UETD:s grundlagsskyddade sammankomst på grund av organisationens närhet till AKP.

Jag tror inte att ett öppet brev, signerad två obetydliga personer, kan ha så stor skrämmande effekt.  Det måste finnas andra krafter som stöttar Baksi och hans medhjälpare. Är de inte medvetna om att genom att ge sitt stöd till dem stöttar de indirekt en terroristorganisation som heter PKK?

Med facit i hand vill jag besvära er med följande fråga; Är Sverige på väg att bli en bananrepublik vars grundlagar kan åsidosätts så lätt? Är det inte dags att säga ”RÖR INTE MINA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER”.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here