Många bilar får höjd skatt nästa år

2018 kommer att bli ett märkligt år i svenska bilhallar.
Den nya fordonsskatten slår till med full kraft den 1 juli och kommer att förändra allt.
Och även du som vill köpa en laddhybrid kan tjäna på att pricka rätt tidpunkt.

Efter många års utredande har regeringen äntligen presenterat ett färdigt förslag på ny fordonsskatt. Ni har säkert redan läst en del om vad förslaget betyder men eftersom det är komplicerat tar vi några grundläggande punkter en gång till:

1) Den nya skatten gäller de nya bilar som registreras – tas i trafik – efter den 1 juli nästa år. Äldre bilar eller de som tas i trafik före det datumet berörs inte alls.

2) Skattehöjningen gäller under bilens tre första år. Efter det är det så gott som samma skatteregler som i dag, med undantag för dieselbilar som får en lite annan beräkningsmodell.

Stora skattehöjningar
Nedan kan du se några exempel på vilka bilar som får bonus och vilka som kommer att få höjd skatt under de tre första åren. Och det är inga små summor vi pratar om. Som exempel får en Volvo XC60 får en årlig skatt på närmare 7 000 kronor. Det är också tydligt att bensinbilarna får den högsta skattehöjningen medan dieselbilarna får en generellt sett högre skatt över hela livslängden.

Det blir också stor skillnad för de bilar som i dag räknas som miljöbilar då den femåriga skattebefrielsen plockas bort. För de bilarna blir skattehöjningen i flera fall ett par tusen kronor.

Det blir även stor skillnad för de lätta lastbilarna. Här får en Volkswagen Crafter 35 2,0 TDI en årlig skatt på 13 302 kronor under de tre första åren och en Mercedes Sprinter 319 sci automat får en årlig skattehöjning på 11 030 kronor. Men efter tre år sjunker skatten för Sprinter på grund av det nya bränsletillägget så att skatten blir dryga tusenlappen lägre än i dag.

LÄS MER: Skattesmällen mot nya Volvo XC40

Så kan du undvika skattesmällen
Bilbranschen håller som bäst på att smälta förslaget och anpassa nästa års försäljning. Införandet av en ny körcykel, WLTP, för att bestämma utsläpp görs om med förändringar i regelverket 1 september 2017 och 1 september 2018. Men WLTP slår igenom i det svenska skattesystemet först 1 januari 2020, enligt regeringens förslag.

Några tydliga effekter av den nya skatten är de här:

1) Många bilköpare kommer att köpa en ny bil med höga utsläppsvärden under första halvåret 2018. De får då lägre skatt över tre år och kan spara tusenlappar.

2) De som vill köpa en laddbar bil med bonus kommer att vänta till efter 1 juli 2018 så att de får den högre bonusen.

3) Vill du köpa en bil som ligger under bonusgränsen på 60 gram koldioxid per kilometer kan det vara värt att köpa den efter 1 juli 2018 – för att få den högre bonusen – och före 1 september 2018 för att få det lägre CO2-värdet. När WLTP införs av EU den 1 september 2018 – för alla nya bilar – kommer varje bil att få ett beräknat värde enligt den gamla NEDC-körcykeln och det värdet kan vara högre än det uppmätta värdet enligt samma körcykel. 55 gram den 31 augusti kan för samma bil bli 61 gram en dag senare, vilket påverkar bonusen.

LÄS MER: 9 knep för att undvika skattehöjningarna

4) Det finns en risk att privatimporten av fyra år gamla bilar – som får den gamla skatten – kommer att öka nästa höst, speciellt bland de lätta transportbilarna.

5) Med en ökad privatimport av gamla bilar och större skattehöjningar på lågutsläppsbensinbilar så kan dieselbilarna få ett andra liv och den nya fordonsskatten kan på kort sikt betyda högre utsläppsvärden för hela bilparken.

6) På sikt premierar den nya fordonsskatten elbilar och laddhybrider.

7) Regeringens förslag är rätt bra för gas- och E85-bilar men mindre bra för de som vill köra på bensin och diesel med hög iblandning av biodrivmedel.

Vill du räkna fram din egen skatt på en bil som köps efter 1 juli nästa år så kan du använda tabellen nedan som en vägledning. Jämför dina CO2-värden med de för bensin respektive dieselbilar så ser du hur hög skatt du får.

Exempel på bilar som får bonus
Exempel på skattehöjningar för vanliga bilar

Exempel på skattehöjningar på lätta transportbilar

 

 

halmstad.se

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.